Pasta Carbonara recept

Het ultieme carbonara recept – Een Italiaanse pastaklassieker

Het ultieme carbonara recept – Een Italiaanse pastaklassieker

Pasta carbonara is een van de bekendste Italiaanse pastagerechten. Deze roomsaus met ei, kaas en spek is niet alleen supersimpel om te maken, het is ook nog eens superlekker! In dit artikel delen we het ultieme carbonara recept en geven we tips voor de perfecte carbonara.

De geschiedenis van carbonara

Het precieze ontstaan van carbonara is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is het gerecht ontstaan in Rome in de jaren 40 van de vorige eeuw. De naam carbonara verwijst mogelijk naar het woord carbonari wat houtskoolbranders betekent. Deze arbeiders in de heuvels bij Rome zouden pasta met ei en kaas gegeten hebben omdat de ingrediënten goedkoop en makkelijk verkrijgbaar waren. Ook wordt wel gezegd dat het gerecht is vernoemd naar het zwarte uiterlijk door de peper. Hoe dan ook, carbonara is inmiddels niet meer weg te denken uit de Italiaanse keuken en wordt over de hele wereld gemaakt.

De perfecte ingrediënten voor carbonara

Voor carbonara heb je maar een paar ingrediënten nodig:

  • Pasta: traditioneel wordt carbonara gemaakt met spaghetti, maar ook andere pasta soorten als tagliatelle, linguine of bucatini zijn heel geschikt. Kies vooral je favoriete pasta.
  • Eieren: eieren vormen de basis van de carbonarasaus. Gebruik eieren van goede kwaliteit voor de beste smaak.
  • Kaas: voor carbonara wordt traditioneel pecorino Romano gebruikt, een schapenkaas uit Italië. Ook parmezaanse kaas werkt goed.
  • Spek: dun gesneden ontbijtspek of pancetta (Italiaanse spek) geven een heerlijk smokey smaak aan de carbonara.
  • Peper & zout: peper en zout op smaak brengen. Gebruik ruim zwarte peper voor een echte carbonara.
  • Room: een scheutje room is optioneel, maar geeft wel een romige saus.

Het stappenplan voor perfecte carbonara

Met de juiste ingrediënten is carbonara supersnel te maken. Volg onderstaand stappenplan:

  1. Kook de pasta al dente in ruim gezouten water. Giet de pasta niet af, maar schep er wat pasta water bij. Dit bindt de saus.
  2. Bak ondertussen in een pan de spekjes uit. Laat uitlekken op keukenpapier.
  3. Klop in een kommetje de eieren los met peper en 30g geraspte kaas. Voeg eventueel een scheutje room toe.
  4. Meng de pasta met de eieren. Voeg wat pasta water toe voor een romige saus.
  5. Schep de spekjes door de pasta.
  6. Werk af met de rest van de kaas en vers gemalen peper.

En dat is alles! Binnen 15 minuten heb je een heerlijke carbonara op tafel. Lekker met een glas witte wijn erbij.

Pasta Carbonara recept

Het ultieme carbonara recept – Een Italiaanse pastaklassieker

Recept van: Remco Borsato
– 🍝 Carbonara is een klassiek Italiaans pastagerecht, oorspronkelijk mogelijk uit Rome, gemaakt met roomsaus, ei, kaas en spek.
– 📜 De oorsprong van carbonara is onduidelijk, maar het gerecht zou zijn ontstaan in de jaren 40 en mogelijk verwijst de naam naar houtskoolbranders of het zwarte uiterlijk door de peper.
– 🥚 De basis van de saus zijn eieren van goede kwaliteit, samen met traditioneel gebruikte pecorino Romano of parmezaanse kaas.
– 🥓 Voor het rokerige aspect van de saus wordt dun gesneden ontbijtspek of pancetta (Italiaanse spek) gebruikt.
– 🌶️ Peper en zout zijn essentieel voor de smaak; ruim zwarte peper wordt aangeraden.
– 🥄 Een optioneel scheutje room kan worden toegevoegd voor extra romigheid, hoewel dit niet traditioneel is.
– ⏲️ Het totale bereidingsproces duurt ongeveer 15 minuten, en het wordt aangeraden om de pasta al dente te koken en onmiddellijk te serveren.
– 🍷 Een glas witte wijn wordt gesuggereerd als de perfecte aanvulling op het gerecht.
– 💡 Verschillende tips worden gegeven voor het bereiden van de perfecte carbonara, zoals het gebruik van pasta van goede kwaliteit en eieren op kamertemperatuur.
4.67 van 3 beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 8 minuten
Totale tijd 13 minuten
Gang pastagerecht, voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
calorieën 195 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • 1 kookpan
  • 1 koekenpan
  • 1 vergiet
  • 1 Garde

Ingrediënten
  

  • 400 gram spaghetti - (traditioneel wordt carbonara gemaakt met spaghetti, maar ook andere pasta soorten als tagliatelle, linguine of bucatini zijn heel geschikt. Kies vooral je favoriete pasta.)
  • 4 eieren - (alleen het eigeel)
  • 100 gram pecorino kaas - (voor carbonara wordt traditioneel pecorino Romano gebruikt, een schapenkaas uit Italië. Ook parmezaanse kaas werkt goed.)
  • 200 gram pancetta of gerookte spek - (dun gesneden ontbijtspek of pancetta (Italiaanse spek) geven een heerlijk smokey smaak aan de carbonara.)
  • zout en peper naar smaak - (Gebruik ruim zwarte peper voor een echte carbonara.)
  • 1 handje fijngehakte verse peterselie - (optioneel, geeft een heerlijke frisse en kruidige smaak dimensie aan je gerecht)
  • 1/2 glas verse room - (optioneel, persoonlijk gebruik ik dit nooit en voeg liever wat kookvocht toe bij het mengen van de saus)
  • 1 kopje kookvocht - (het vocht van de goden!)

Instructies
 

  • Kook de pasta al dente in ruim gezouten water. Giet de pasta niet af, maar schep er wat pasta water bij. Dit bindt de saus.
    400 gram spaghetti
  • Bak ondertussen in een pan de spekjes uit. Laat uitlekken op keukenpapier.
    200 gram pancetta of gerookte spek
  • Klop in een kommetje de eieren los met peper en 30g geraspte kaas. Voeg eventueel een scheutje room toe.
    4 eieren, 100 gram pecorino kaas
  • Meng de pasta met de eieren. Voeg wat pasta water toe voor een romige saus.
    1 kopje kookvocht
  • Schep de spekjes door de pasta.
  • Werk af met de rest van de kaas en vers gemalen peper en eventueel de peterselie.
    zout en peper naar smaak, 1 handje fijngehakte verse peterselie, 1/2 glas verse room
Geschatte prijs voor dit gerecht € 8
Trefwoord ei, pasta, pasta saus, spek

Tips voor de ultieme carbonara

Met deze tips lukt jouw carbonara gegarandeerd:

  • Gebruik pasta van goede kwaliteit voor de lekkerste smaak.
  • Kook de pasta altijd al dente, dus beetgaar. Te gaar gekookte pasta plakt aan elkaar.
  • Gebruik eieren op kamertemperatuur zodat de saus niet klontert.
  • Voeg wat pasta water toe aan de saus voor een mooie binding.
  • Schep de pasta direct op het bord en meng goed met de saus. Eet direct op voor het beste resultaat.
  • Maak de carbonara niet te warm, anders stolt het ei en wordt de saus korrelig.
  • Gebruik een kwaliteits pecorino of parmezaan voor maximale smaak.
  • Kruid de carbonara goed met (zwarte) peper voor een pittige smaak.
  • Voeg eventueel peterselie of basilicum toe voor extra smaak.

Vegetarische en veganistische carbonara

Er zijn verschillende vegetarische en veganistische alternatieven voor carbonara die je kunt proberen. Hier zijn enkele ideeën:

  1. Vegetarische spaghetti carbonara met paddenstoelen: In plaats van spek, gebruik je paddenstoelen om een hartige smaak toe te voegen aan je carbonara.
  2. Vegan pasta carbonara met vegan spekjes: Gebruik plantaardige spekjes, zoals die gemaakt van tempeh, om een veganistische versie van carbonara te maken.
  3. Bloemkool carbonara: Vervang de traditionele roomsaus door een saus op basis van bloemkool voor een lichtere, gezondere versie van carbonara.
  4. Vegan spaghetti carbonara met zongedroogde tomaten: Marineer zongedroogde tomaten in sojasaus en vloeibare rook voor een veganistisch alternatief voor spek.
  5. Macaroni carbonara met vegetarische hamblokjes: Gebruik vegetarische hamblokjes in plaats van spek om een vegetarische versie van carbonara te maken.
  6. Vegan spaghetti carbonara met tempeh: Vervang het spek door gemarineerde tempeh voor een veganistische eiwitbron.
  7. Spaghetti carbonara met prei en raapjes: Voeg prei en raapjes toe aan je carbonara voor een vegetarisch alternatief met extra groenten.
  8. Vegan pasta carbonara met bloemkool en vegan bacon bits: Gebruik bloemkool als basis voor de saus en voeg vegan bacon bits toe voor een smaakvolle veganistische versie van carbonara.

Hier zijn enkele suggesties voor eieren vervangen in een veganistische carbonara:

Probeer deze alternatieven voor eieren uit en experimenteer met verschillende ingrediënten om je eigen unieke vegetarische of veganistische carbonara te creëren.

  • Gebruik een commercieel verkrijgbaar veganistisch ei-vervangingsproduct zoals het Vegan Bio Ei-Vervanger van Greenforce. Dit poeder op basis van boneneiwit meng je met water en kun je gebruiken ter vervanging van eieren in bakrecepten.
  • Maak een eivervanger van gemalen lijnzaad of chiazaad met water. Laat even staan tot het dik wordt en gebruik dit als bindmiddel.
  • Gebruik maizena of arrowroot als bindmiddel in de carbonara saus.
  • Voeg extra plantaardige melk toe aan de saus voor een romigere structuur, bijvoorbeeld sojamelk, havermelk of amandelmelk.
  • Pureer tofu, cashewnoten of tempeh met wat plantaardige melk voor een romige, eiwitrijke sausbasis.
  • Voeg mosterd toe voor extra binding en smaak in de saus.
  • Gebruik agar agar poeder opgelost in water als bindmiddel en om de saus te verdikken.

De meeste vegan carbonara recepten combineren een aantal van deze technieken voor de beste structuur en smaak. Experimenteer wat voor jou het beste werkt.

Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 318