spaghetti-vongole

Spaghetti met vongole recept – Een heerlijk Italiaans visgerecht

Spaghetti met vongole, ook wel spaghetti alle vongole genoemd, is een klassiek Italiaans gerecht met pasta en zeevruchten. De combinatie van verse pasta, knapperige vongole kokkels, knoflook en een romige witte wijnsaus maakt dit tot een ware traktatie voor de smaakpapillen. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee in het maken van een perfecte spaghetti met vongole. We delen tips voor de lekkerste ingrediënten, bereidingswijze en presentatie. Met dit recept ga je de heerlijkste pasta met schelpdieren ooit serveren!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 gram spaghetti
  • 1 kg verse vongole kokkels
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 1 glas droge witte wijn (bijv. Pinot Grigio)
  • 150 ml room
  • Chilivlokken (optioneel)
  • Peterselie, fijngehakt
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Tips voor de ingrediënten

  • Gebruik verse vongole kokkels voor de beste smaak. Kies kokkels met een gesloten schelp, dit betekent dat ze vers zijn.
  • Neem spaghetti van goede kwaliteit, bijvoorbeeld De Cecco. Dit blijft beter al dente tijdens het koken.
  • Kruid met verse peterselie voor extra smaak.
  • Knoflook en sjalot geven het gerecht een lekker aroma.
  • De witte wijn zorgt voor een frisse, zilte toets. Kies een droge witte wijn zoals Pinot Grigio.
  • Room maakt de saus romig en smeuïg.
  • Voeg chilivlokken toe voor een pittige twist.

Bereidingswijze

  1. Breng een grote pan met water aan de kook voor de pasta. Voeg een flinke scheut zout toe.
  2. Verhit ondertussen een scheut olijfolie in een hapjespan en fruit de knoflook en sjalot glazig.
  3. Voeg de vongole kokkels toe en bak kort mee op hoog vuur. De schelpen zullen open gaan.
  4. Blus af met de witte wijn en laat 2 minuten inkoken.
  5. Voeg de room toe en breng op smaak met peper. Warm de saus door maar laat niet koken.
  6. Kook ondertussen de spaghetti beetgaar in het kokende water.
  7. Giet de pasta af en voeg direct toe aan de vongole saus.
  8. Schep goed om zodat de pasta goed met de saus gecoat wordt.
  9. Werk af met de peterselie en chilivlokken.

Presentatietips

  • Serveer de spaghetti met vongole direct op voor een warme maaltijd.
  • Garneer het gerecht met verse peterselie en chilivlokken.
  • Serveer er knoflookbroodjes en een frisse salade bij.
  • Geef er een glas koude witte wijn bij, zoals Pinot Grigio.
  • Maak het extra feestelijk met een mooi gedekte tafel en kaarsen.

Variatietips

  • Voeg wat fijngehakte tomaten toe voor een vongole marinara variant.
  • Gebruik linguine of tagliatelle in plaats van spaghetti voor een andere bite.
  • Experimenteer met andere witte wijnen zoals Chardonnay.
  • Serveer met een dressing van olijfolie, citroensap en peterselie voor extra smaak.
  • Voeg verse kruiden zoals basilicum, oregano of tijm toe.
  • Gebruik zeebaars of mosselen in combinatie met de vongole.
  • Maak het pittig met peperoncino of chilipeper.

Tips voor succes

  • Gebruik verse ingrediënten voor de beste smaak.
  • Laat de vongole kokkels goed opengaan in de pan, zodat ze hun smaak afgeven.
  • Kook de pasta al dente en voeg direct toe aan de saus.
  • Breng op smaak met peper en zout. Proef steeds de saus.
  • Serveer direct op zodat de pasta lekker warm blijft.
  • Maak de porties niet te groot, spaghetti vult erg.

Met dit recept voor spaghetti met vongole zet je een heerlijk Italiaans visgerecht op tafel. De combinatie van verse pasta en zeevruchten in een romige witte wijnsaus is sensationeel! De smaak van de zilte vongole kokkels en knoflook geeft dit gerecht een echte Italiaanse touch. Serveer dit recept voor een feestelijke maaltijd en zie hoe iedereen smult en geniet. Buon appetito!

spaghetti-vongole

Spaghetti met vongole recept – Een heerlijk Italiaans visgerecht

Recept van: Remco Borsato
Uitgebreid recept voor het maken van Spaghetti met Vongole, een klassiek Italiaans gerecht vol met smaakvolle zeevruchten en een romige witte wijnsaus. Het recept begeleidt je van A tot Z, beginnend met de beste ingrediënten—400 gram spaghetti, 1 kg verse vongole kokkels, knoflook, sjalot, witte wijn, room en diverse kruiden. Wat dit recept uniek maakt, is de aandacht voor detail. Zo krijg je tips om de kokkels te kiezen die hun schelpen gesloten hebben (want dat betekent dat ze vers zijn, schat) en suggesties voor het perfect afstemmen van de wijn en kruiden.
De bereidingswijze is simpel maar effectief. Je begint met een pot kokend water en een hapjespan met olie, waarin je de knoflook en sjalot aanfruit. Vervolgens gooi je de kokkels erbij en blus je het geheel af met witte wijn. Een vleugje room en wat peper om de saus af te maken, en voilà! Je spaghetti is klaar om in de saus te duiken. De afwerking? Een snufje peterselie en optioneel wat chili vlokken voor de liefhebbers van pit.
En daar heb je het: een maaltijd zo Italiaans dat je bijna een Vespa hoort ronken op de achtergrond. Eet smakelijk! Oh, en vergeet die glas Pinot Grigio niet; het is immers 5 uur ergens, toch?
5 van 1 beoordeling
Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 2 uur 20 minuten
Gang eerste gerecht, pastagerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
Calories 220 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • 1 kookpan
  • 1 grote kom
  • 1 vergiet

Ingrediënten
  

  • 400 gram spaghetti
  • 1 kg verse vongole kokkels
  • 3 tenen knoflook - geperst of gekneusd
  • 1 sjalotje - fijngehakt
  • 1 glas witte droge wijn
  • 1 theelepel chilivlokken - (optioneel)
  • 150 ml room - (optioneel)
  • 1 handje fijngehakte peterselie
  • olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Instructies
 

Voordat je gaat beginnen met de bereiding!

  • Gebruik verse vongole kokkels voor de beste smaak. Kies kokkels met een gesloten schelp, dit betekent dat ze vers zijn. Leg deze in een grote kom gevuld met water en een eetlepel zout. Laat de vongole 2 uur staan (eventueel zand zal nu door de vongole worden uitgescheiden)
    1 kg verse vongole kokkels

Bereidingswijze

  • Breng een grote pan met water aan de kook voor de pasta. Voeg een flinke scheut zout toe.
    400 gram spaghetti
  • Verhit ondertussen een scheut olijfolie en de chili vlokken in een hapjespan en fruit de knoflook, en sjalot glazig.
    3 tenen knoflook, 1 theelepel chilivlokken, olijfolie, 1 sjalotje
  • Voeg de vongole kokkels toe en bak kort mee op hoog vuur. De schelpen zullen open gaan.
  • Blus af met de witte wijn en laat 2 minuten inkoken.
    1 glas witte droge wijn
  • Voeg de room toe (optioneel) en breng op smaak met peper. Warm de saus door maar laat niet koken.
    150 ml room
  • Kook ondertussen de spaghetti beetgaar in het kokende water.
  • Giet de pasta af en voeg direct toe aan de vongole saus.
  • Schep goed om zodat de pasta goed met de saus gecoat wordt.
  • Werk af met de de verse gehakte peterselie.
    1 handje fijngehakte peterselie, zout en peper naar smaak

Voedingswaarde

Serving: 100gramCalories: 220kcal
Geschatte prijs voor dit gerecht € 22
Trefwoord pasta, spaghetti, vongole, zeevruchten
Heb je Spaghetti met vongole recept – Een heerlijk Italiaans visgerecht zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Je eigen recept posten op TuinDiner.nl?En maak kans op een plek voor 2 personen in 2023! Klik hier en stuur je recept op!!

Wat is de herkomst van Spaghetti met vongole?

Spaghetti met vongole, ook bekend als spaghetti alle vongole, is een Italiaans pastagerecht met schelpdieren dat zijn oorsprong vindt in het midden en zuiden van Italië. Het gerecht is vooral populair in de kustregio’s van Italië, zoals Campania[3]. De vongole, of venusschelpen, komen voor in het Middellandse Zeegebied en worden vaak geassocieerd met zomerse maaltijden aan de kust. In de kustregio Veneto, waar het gerecht zijn oorsprong vindt, zijn er twee bekende versies: één gemaakt met alleen witte wijn en de andere met kerstomaatjes en een lepeltje tomatenpuree.

Het gerecht bestaat uit spaghetti, vongole (venusschelpen), knoflook, olijfolie, witte wijn en peterselie. Er zijn verschillende variaties op het recept, zoals het toevoegen van tomaten voor een vongole marinara variant of het gebruik van andere soorten pasta zoals linguine of tagliatelle.

Hoe wordt spaghetti vongole traditioneel geserveerd?

Hier zijn enkele manieren waarop spaghetti vongole traditioneel geserveerd wordt:

  • Pasta – Traditioneel wordt spaghetti vongole geserveerd met lange, dunne pasta zoals spaghetti, linguine of vermicelli. Dit om de vongole schelpjes goed te kunnen opscheppen.
  • Saus – De saus bestaat traditioneel uit vongole schelpjes, knoflook, witte wijn, olijfolie en peterselie. Soms worden er ook tomaten aan toegevoegd.
  • Bereiding – De pasta wordt gekookt en op het laatst toegevoegd aan de saus met de geopende vongole schelpjes.
  • Porties – Traditioneel worden kleine porties geserveerd als voorgerecht of tussengerecht. De pasta vult erg met de saus.
  • Presentatie – Het gerecht wordt direct opgediend, gegarneerd met peterselie. Er worden stokbroodjes en een salade bij geserveerd.
  • Drank – Er wordt traditioneel een glas koude witte wijn bij geschonken, zoals de wijn die ook in de saus zit.
  • Sfeer – Het gerecht wordt vaak geserveerd voor een feestelijke, zomerse maaltijd aan de kust.

Dus de traditionele elementen zijn de dunne pasta, romige saus met schelpdieren, knoflook en kruiden, witte wijn, en een feestelijke presentatie en sfeer.

Welke wijn past het beste bij spaghetti vongole?

Hier zijn enkele suggesties voor welke wijn het beste past bij spaghetti vongole:

  • Italiaanse witte wijnen zoals Pinot Grigio, Vermentino of Falanghina. Deze hebben vaak een frisse, fruitige smaak die goed combineert met de zilte smaak van de vongole schelpjes.
  • Droge witte wijnen met mineraliteit zoals een goede Chablis of Sancerre uit de Loire. De mineralige tonen passen mooi bij de schelpdieren.
  • Albariño uit Spanje. Deze wijn heeft aroma’s van wit fruit en citrus en een ziltige mineraliteit. Een goede keuze volgens experts.
  • Een lichte rosé wijn kan ook lekker combineren met de tomaten in een vongole marinara variant.
  • Vermijd te zware, houtgelagerde witte wijnen. Deze overheersen de delicate smaak van de vongole.
  • Schenk de wijn goed gekoeld, tussen de 8-12 graden. Dit contrast met het warme gerecht werkt perfect.

De traditionele keuze in Italië is vaak de witte wijn die ook in het gerecht zit, zoals Pinot Grigio. Maar experimenteer gerust met bovenstaande suggesties voor de lekkerste wijn-spijs combinatie!

Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 421