Dun gesneden seppie op tomatensaus met geroosterde Taggiasca olijven, kappertjes en kiemgroenten, zomers geserveerd

Seppie alla Puttanesca – Inktvis op Napolitaanse wijze zonder fornuis

Het geheime ingrediënt? Tijd. Door de inktvis 10 minuten te laten rusten in citrus en olijfolie wordt hij boterzacht – geen hitte nodig. 🍋🔥

Inktvis in tomatensaus? Zo verrassend kan Italiaans eten zijn

De inktvis carpaccio uit zuid Italië

Als je aan Italiaans eten denkt, zie je waarschijnlijk meteen een bord dampende pasta of een perfect gebakken pizza voor je. Maar wie iets verder kijkt dan het landinwaartse cliché, ontdekt aan de zuidelijke kusten een heel ander verhaal – eentje van zilte zee, eenvoudige ingrediënten en verrassend verfijnde smaken. En daar komt onze Seppie alla Puttanesca om de hoek kijken.

Het gerecht is een twist op de beroemde pasta alla puttanesca – die zinderende saus met tomaat, knoflook, kappertjes en olijven, recht uit het Napolitaanse straatbeeld. Maar in plaats van pasta laten we hier de inktvis (seppie) de hoofdrol spelen. Rauw gemarineerd, flinterdun gesneden en geserveerd met een frisse koude saus. Geen pan aan te pas gekomen. En dat maakt het zo briljant.

Van Napels naar de Amalfikust (en terug naar jouw bord)

De naam “puttanesca” – tja, die klinkt misschien een tikkeltje ondeugend. “Puttana” betekent inderdaad wat je denkt… Er zijn heel wat verhalen over waarom deze saus zo heet. Was het omdat hij snel te maken is, tussen twee klanten door? Of omdat het zo lekker ruikt dat zelfs de buren naar binnen gluren? È cosi… we zullen het nooit zeker weten, maar het blijft een van de meest karaktervolle sauzen uit de Italiaanse keuken.

En precies die saus gebruiken we voor een zéér zomerse versie van een klassiek gerecht. Geen pasta, maar verse seppie, gemarineerd als een carpaccio en gecombineerd met de kracht van tomaat, olijven en kappertjes. Een gerecht dat je zó meeneemt naar een terrasje in Amalfi, met uitzicht op zee en een glas koude Vermentino in de hand.

Een herinnering aan zonsondergang

Bij TuinDiner proefden we dit voor het eerst in een klein restaurantje net buiten Ravello. De zon zakte achter de heuvels, de wijn koelde in een ijsemmer, en toen kwam dit bord op tafel. Geen opsmuk, geen schuim of poespas – alleen maar pure smaak. De inktvis zacht en fris, de saus fluwelig en vol umami, en daarbovenop de geur van geroosterde olijven en citroenrasp. Magisch.

En nu kun jij het maken, zonder fornuis, in minder dan een half uur. Ideaal voor een warme avond met vrienden, als voorgerecht of lichte lunch. Laten we aan de slag gaan!


Dun gesneden seppie op tomatensaus met geroosterde Taggiasca olijven, kappertjes en kiemgroenten, zomers geserveerd

Seppie alla Puttanesca

Recept van: Remco Borsato
Seppie alla Puttanesca is een moderne, frisse variant op een Napolitaanse klassieker. In dit zomerse gerecht wordt flinterdunne inktvis gemarineerd en geserveerd met een koude puttanesca-saus van gezeefde tomaten, kappertjes en geroosterde Taggiasca-olijven. Perfect voor liefhebbers van authentieke Italiaanse recepten, die houden van pure smaken en koken zonder fornuis. Dit lichte voorgerecht is glutenvrij, zuivelvrij én koolhydraatarm – ideaal voor zonnige diners in de tuin. 🌿🍅🐙
5 van 1 beoordeling
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
Calories 180 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • Oven
  • bakplaat
  • Scherp mes
  • Zeef
  • Kom
  • Serveerbord

Ingrediënten
  

  • 2 stuks datterini tomaten passata - (of de beste tomaten passata die je kan vinden!)
  • 2 potjes datterini tomatenpuree
  • 40 g Taggiasca olijven
  • 1 el kappertjes
  • verse basilicum - naar smaak
  • extra vierge olijfolie - naar smaak
  • chilipeper - naar smaak
  • oregano - naar smaak
  • citroenrasp - naar smaak
  • zout - naar smaak
  • peper - naar smaak
  • kappertjespoeder - optioneel
  • kiemgroenten - optioneel, voor garnering

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160°C en rooster de Taggiasca olijven 15 minuten op een bakplaat.
    40 g Taggiasca olijven
  • Snijd de seppie in flinterdunne plakjes. Marineer met olijfolie, chilipeper, citroenrasp en oregano.
    2 stuks datterini tomaten passata, extra vierge olijfolie, chilipeper, citroenrasp, oregano
  • Zeef de tomatenpuree en breng op smaak met zout, peper en oregano. Laat 10 minuten staan.
    2 potjes datterini tomatenpuree, zout, peper, oregano
  • Schep tomatensaus op het bord, drapeer de plakjes seppie erover. Garneer met olijven, kappertjes, kappertjespoeder, basilicum, kiemgroenten en een straaltje olijfolie.
    2 stuks datterini tomaten passata, 2 potjes datterini tomatenpuree, 40 g Taggiasca olijven, 1 el kappertjes, verse basilicum, kappertjespoeder, kiemgroenten, extra vierge olijfolie

Notities

Gebruik uitsluitend verse seppie van goede kwaliteit. Serveer op kamertemperatuur voor optimale smaakbeleving.

Voedingswaarde

Calories: 180kcalCarbohydrates: 8gProtein: 15gFat: 10gSaturated Fat: 1gSodium: 200mgPotassium: 300mgFiber: 2gSugar: 3gVitamin A: 150IUVitamin C: 10mgCalcium: 60mgIron: 2mg
Geschatte prijs voor dit gerecht €15-20
Trefwoord inktvis, pasta puttanesca, seppie, zomer recept, zomergerecht
Heb je Seppie alla Puttanesca zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Je eigen recept posten op TuinDiner.nl?En maak kans op een plek voor 2 personen in 2023! Klik hier en stuur je recept op!!

Wijnpairing | Welke wijn past het best bij Seppie alla Puttanesca?

🍋 Vermentino di Sardegna (Italië)
Deze frisse witte wijn heeft tonen van citrus, venkel en een vleugje ziltheid – alsof je een zeebries in je glas vangt. De delicate mineraliteit sluit prachtig aan bij de lichte inktvis en de pittige, zoute toetsen van de puttanesca-saus.

Waarom werkt dit zo goed? Omdat Vermentino genoeg ruggengraat heeft om de kappertjes en olijven aan te kunnen, maar ook fris en zacht genoeg is om de seppie niet te overheersen.

🌊🍋🐟🍷🌿

Alternatief:
Liever een iets rondere wijn? Probeer een Falanghina uit Campanië – fruitig, elegant en subtiel bloemig.
Geen alcohol? Kies voor een bruistonic met citroenverbena en een snufje zeezout – verrassend fris!

Serveer goed gekoeld op een warme avond en waan je aan de Amalfi-kust. 🏖️

Seizoenskalender | Seppie (inktvis)

🟩 Piekseizoen: mei t/m augustus
🟨 Beschikbaar: maart, april, september
🟥 Buiten seizoen: oktober t/m februari

Inktvis in het seizoen – zo proef je de zee op z’n best

In Nederland is verse seppie (inktvis) het makkelijkst verkrijgbaar van mei tot augustus, vaak afkomstig uit de Middellandse Zee. In deze maanden is de vangst het grootst en de prijs relatief laag. De inktvis is dan op z’n malsst – ideaal voor carpaccio of kort geroosterde bereidingen.

Hoe herken je verse seppie?

  • Licht glanzende huid zonder slijm
  • Heldere ogen (niet dof)
  • Een neutrale, frisse geur – nooit “visachtig”
  • Geen verkleuring rond de tentakels of randen

Duurzame keuze

Kies bij voorkeur voor lokaal gevangen Noordzee-inktvis of verantwoord gevangen seppie met MSC-keurmerk. Vermijd geïmporteerde, bevroren inktvis uit Azië buiten het seizoen – deze heeft een hogere CO₂-voetafdruk én een mindere smaakbeleving. ♻️🐙

Duurzaamheidstips | Kook zonder verspilling

Alles uit je seppie halen 🐙

Verse seppie koop je vaak met huid, tentakels en inktzak. Gooi niets weg:

  • Tentakels: perfect om krokant te bakken als topping op pasta of risotto.
  • Inktzak: gebruik voor klassieke nero di seppia sauzen of om pasta zwart te kleuren.
  • Afgesneden randjes: voeg toe aan een visbouillon voor extra umami.

Tomatenpuree over?

  • Vries in in ijsklontvormpjes – ideaal voor snelle sauzen of stoofpotjes.
  • Roer door een vinaigrette met balsamico voor een zomerse salade.

Olijven met pit?

  • Gooi de pitten niet meteen weg. Je kunt ze drogen en gebruiken als natuurlijk rookaroma in de BBQ.

Slim bewaren

  • Overgebleven inktvis? Marineer en bewaar max. 1 dag in de koelkast, afgedekt.
  • Tomatensaus blijft 3 dagen goed in de koelkast of 3 maanden in de vriezer.

Extra tip van TuinDiner 💚

Wij drogen overgebleven basilicum in de oven (50°C, 2 uurtjes) en maken er basilicumsnippers van. Heerlijk over gegrilde groenten of focaccia.

Chef’s Geheimen | Professionele tips voor thuis

🔪 Snijtechniek: Carpaccio zonder snijmachine

Wil je de seppie écht dun snijden? Leg ‘m 30 minuten in de vriezer tot hij nét stevig is, maar nog niet bevroren. Zo snijd je dunne plakjes zonder te scheuren – perfect voor een elegante presentatie.

🔪 Geroosterde olijven? Even platdrukken

Bij TuinDiner kneuzen we de Taggiasca olijven lichtjes met de zijkant van een mes voor het roosteren. Hierdoor karamelliseren ze mooier en geven ze méér smaak af aan het gerecht.

🔪 Kappertjespoeder: zo maak je het zelf

Leg kappertjes op keukenpapier, dep goed droog, en droog ze 2 uur op 90°C. Vermaal daarna tot poeder – ideaal als zoutige finishing touch.

🔪 Tomatensaus op smaak brengen

Een kneepje citroensap of een druppeltje ansjovispasta geeft je koude tomatensaus net dat extra laagje umami. Gebruik spaarzaam!

🔪 Bordopmaak zoals een chef

Gebruik een penseel of de bolle kant van een lepel om de saus als een ‘spiegel’ op het bord te leggen. Drapeer daar de inktvis overheen, net als carpaccio. Het oog wil ook wat!

Complete Menu-ideeën | Van voorgerecht tot dessert

🌞 Zomers Mediterraan Menu (4 personen)

Een licht en fris menu dat de smaken van de zee viert.

🍽️ Antipasto: Bruschetta met een crème van burrata en in olijfolie & za’atar gestoofde cherry tomaatjes
Zachte burrata en zoete tomaatjes op knapperig brood, perfect als zomerse starter.
Bereidingstijd: 15 minuten | Kan vooraf bereid worden

🍝 Hoofdgerecht: Seppie alla Puttanesca
Flinterdunne inktvis gemarineerd en geserveerd met een koude puttanesca-saus van gezeefde tomaten, kappertjes en geroosterde Taggiasca-olijven.
Bereidingstijd: 30 minuten | Vlak voor serveren bereiden

🥗 Contorno: Broccoli Risotto met Ansjovis & Citroen
Romige risotto met frisse broccoli en een zoute kick van ansjovis en citroen.
Bereidingstijd: 45 minuten | Kan eerder op de dag bereid worden

🍰 Dolce: Panna cotta met dronken watermeloen
Romige panna cotta met een frisse topping van watermeloen gemarineerd in rum en limoen.
Bereidingstijd: 30 minuten + 4 uur opstijven | Beste de dag ervoor te maken

💡 Serveertip: Maak de panna cotta en risotto ‘s ochtends. Serveer de antipasto direct uit de koelkast. De seppie bereid je à la minute.


🌿 Lente Frisheid Menu (4 personen)

Een menu dat de frisse smaken van de lente omarmt.

🍽️ Antipasto: Gefrituurde courgette bloemen in beslag
Licht gefrituurde courgettebloemen, een knapperige en delicate start van de maaltijd.
Bereidingstijd: 20 minuten | Direct serveren voor de beste crunch

🍝 Hoofdgerecht: Seppie alla Puttanesca
Flinterdunne inktvis gemarineerd en geserveerd met een koude puttanesca-saus van gezeefde tomaten, kappertjes en geroosterde Taggiasca-olijven.
Bereidingstijd: 30 minuten | Vlak voor serveren bereiden

🥗 Contorno: Farinata uit Genua
Een knapperige kikkererwtenkoek, perfect als bijgerecht met een vleugje rozemarijn.
Bereidingstijd: 35 minuten + 6 uur rusttijd | Kan vooraf bereid worden

🍰 Dolce: Delizia alla Pesca
Romige mascarpone crème met sappige perziken en knapperige cantuccini.
Bereidingstijd: 45 minuten | Beste de dag ervoor te maken

💡 Serveertip: Bereid de farinata en delizia een dag van tevoren. Frituur de courgettebloemen vlak voor het serveren. De seppie bereid je à la minute.

Allergenen & Alternatieven | Voor iedereen aan tafel

Allergenen in dit recept

Dit gerecht bevat de volgende allergenen volgens de Europese regelgeving:

  • 🐚 Weekdieren – de seppie (inktvis) is een weekdier

Glutenvrij

✅ Dit gerecht is van nature glutenvrij.
Let wel op de volgende punten:

  • Gebruik tomatenpuree zonder toegevoegde bindmiddelen of conserveermiddelen op basis van tarwe
  • Kappertjes en olijven kunnen in sommige gevallen worden ingelegd met azijn op basis van graan – controleer het etiket bij twijfel

Lactosevrij / Vegan alternatief

✅ Van nature vrij van lactose en zuivel.
❌ Niet vegan vanwege het gebruik van inktvis.
💡 Vegan alternatief: vervang de seppie door flinterdunne plakjes gemarineerde courgette of king oyster mushroom (gegrild en gemarineerd in citroen en olijfolie) voor een plantaardige variant met vergelijkbare textuur.

Noten

✅ Dit recept bevat geen noten.
Let wel op kruisbesmetting bij gebruik van kant-en-klare kiemgroenten of basilicumolie uit potjes – die kunnen notenolie bevatten.

Soja

✅ Vrij van soja en soja-afgeleiden

Koolhydraatarm / Natriumarm

  • ✅ Zeer geschikt voor een koolhydraatarm dieet: slechts ±8g koolhydraten per portie
  • ⚠️ Niet natriumarm: kappertjes, olijven en tomatenpuree bevatten relatief veel zout
    💡 Aanpassing: Spoel kappertjes en olijven goed af en gebruik natriumarme tomatenpuree of verse gezeefde tomaten

⚠️ Disclaimer: deze allergeneninformatie is met grote zorg samengesteld. Raadpleeg bij ernstige allergieën of medische dieetbehoeften altijd een arts of geregistreerde diëtist voor persoonlijk advies.

Deel Jouw Verhaal | Jouw ervaring met Seppie alla Puttanesca

We horen graag van je!

Bij TuinDiner geloven we dat eten herinneringen creëert die blijven hangen. Heb jij onze Seppie alla Puttanesca gemaakt? We zijn ontzettend benieuwd naar jouw ervaring, je creatieve aanpassingen of bijzondere momenten rond dit gerecht.

Vertel ons…

🐙 Voor welke gelegenheid heb je Seppie alla Puttanesca bereid?
🍋 Heb je het recept aangepast, bijvoorbeeld met andere kruiden of een warme bereiding?
🍷 Welke wijn of drank heb je erbij geserveerd?
📸 Heb je een mooie foto van jouw bord gemaakt?

Hoe kun je jouw verhaal delen?

  • Instagram: Plaats je foto en ervaring met #TuinDinerThuis en #SeppieAllaPuttanesca
  • Facebook: Deel je belevenis op onze pagina @TuinDiner
  • E-mail: Stuur je foto en verhaal naar [email protected]
  • Website: Reageer onder het recept op tuindiner.nl/contact

Jouw verhaal in de spotlight

Iedere maand kiezen we één prachtig verhaal uit dat we uitlichten in onze nieuwsbrief én op onze social media. De winnaar ontvangt een heerlijke fles Vermentino – de perfecte wijn om opnieuw van Seppie alla Puttanesca te genieten! 🍷🌞

Ter inspiratie: Een klanten ervaring…

“Op een warme zondagmiddag maakte ik Seppie alla Puttanesca voor een lunch in de tuin. De eenvoud van de rauwe seppie met die zoute puttanesca-saus bracht me meteen terug naar Amalfi. We dronken er een frisse Falanghina bij en genoten urenlang. Kleine gerechten, grote herinneringen.”

Marieke uit Heiloo

Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 421