Van 5 tot en met 9 oktober beleefden we een onvergetelijke culinaire reis naar Puglia, samen met 15 enthousiaste kookliefhebbers en Italië-fans! We vertrokken vanaf luchthaven Rotterdam, waar we al direct kennismaakten met onze reisgenoten. In samenwerking met Reisbureau Style in Travel uit Heerhugowaard organiseerden Ylenia en ik (Remco) dit avontuur vol smaak, zon en gezelligheid. Wat een geweldige ervaring! Hieronder vertel ik je alles over onze smakelijke ontdekkingsreis door deze prachtige streek.
Dag van Aankomst – Zaterdag 5 oktober
Na een vroege aankomst in Puglia, omringd door een zee van olijfbomen, werden we verwelkomd in de prachtige Masseria Chicco Rizzo. Het was meteen genieten: een schitterende locatie met idyllische kamers, een heerlijk zwembad, en vriendelijk personeel. De zon scheen en de sfeer zat er goed in – een perfecte start voor een paar dagen ontspanning en lekker eten! 🌞

We begonnen de reis met een fantastische lunch die meteen de toon zette voor de komende dagen – de verwachtingen waren hooggespannen, en die werden ruimschoots waargemaakt. In de middag maakten we een mooie wandeling in de omgeving, waarbij we genoten van de rust en schoonheid van het landschap. Marcel, Wieger en Jacques durfden het zelfs aan om met Italiaanse gammele fietsjes een behoorlijke rit te maken naar Martano, waar velen van ons met de auto heen waren voor een verkennende wandeling. Toen de mannen ons bereikten, hebben we nog wat samen gedronken op een terras in een bijna verlaten dorpje! ’s Avonds kwamen we weer samen voor een heerlijk diner, bereid door de chef Carlo van Chicco Rizzo. Wat een verwennerij om de dag zo af te sluiten!
Dag 1 – Zondag 6 oktober: Alberobello, Ostuni & Olijfolieproeverij

Onze eerste volledige dag in Puglia begon met een sightseeing tour naar Alberobello, bekend om zijn iconische trulli – die schattige huisjes met kegelvormige daken! We kregen de kans om binnen te kijken en zelfs vanaf een dakterras te genieten van het uitzicht. Het was fascinerend om te leren hoe deze trulli gebouwd zijn en welke tradities ermee gepaard gaan.
Daarna bezochten we de prachtige witte stad Ostuni, waar we door de pittoreske straatjes dwaalden en genoten van de gezellige sfeer. We maakten kennis met de lokale cultuur, proefden heerlijke hapjes en lieten ons meeslepen door de charme van deze unieke stad. We hadden een reisgids die licht dwangmatig was en bij de terugreis in de bus zelfs spontaan ‘Felicitá’ begon te zingen van Albano en Romina Power. Toen uiteindelijk bleek dat ze niet Italiaans maar Russisch was, waren velen behoorlijk verrast, omdat ze goede kennis van zaken had. Het was wel weer een reden om erover te lachen met elkaar!

Na Ostuni reisden we door naar Masseria Valente, een historische boerderij waar al eeuwenlang olijfolie wordt geproduceerd. Het domein telt meer dan 10.000 olijfbomen, waarvan sommigen meer dan 2000 jaar oud zijn! We wandelden door de olijfboomgaarden en luisterden naar de verhalen over de geschiedenis van de boerderij. Onze gids, Pietro, gaf ons uitleg en bleek niet alleen veel parate kennis te hebben, maar sprak ook Engels met een leuk Italiaans accent dat bijna echt leek. Natuurlijk konden we niet weg zonder een olijfolieproeverij – een leerzame en vooral smaakvolle ervaring, waarbij we het verschil proefden tussen verschillende soorten olie. 🌿
Dag 2 – Maandag 7 oktober: Kookworkshop & Gallipoli

Tijd om zelf aan de slag te gaan in de keuken! Samen met onze enthousiaste reisgenoten maakten we de beroemde orecchiette (‘oortjes’) met cime di rapa. Het was geweldig om te zien hoe iedereen vol overgave bezig was met het maken van deze typische pasta van Puglia. Ook bakten we een luchtige focaccia Barese, belegd met verse burrata, honingtomaatjes, oregano, en San Daniele ham. De geur die zich door de keuken verspreidde was onweerstaanbaar! En als toetje? De heerlijke sporcamuss – bladerdeeg met citroenroom, verse vanille, en veel poedersuiker. Het resultaat: een viezig gezicht, maar o zo lekker! 😂
De recepten die we bereid hebben tijdens de kookworkshop
Focaccia Barese
Orechiette met cime di rapa (raapstelen)
Sporcamuss: Een Zoete Herinnering aan Onze Pugliese Kookavonturen
’s Middags verkenden we het prachtige kustplaatsje Gallipoli. Dit stadje is gelegen op een eilandje voor de kust en ademt een authentieke Italiaanse sfeer. We genoten van de leuke winkeltjes, slenterden door de smalle straatjes, en bewonderden de adembenemende zonsondergang die de zee in vuur en vlam zette. Als kers op de taart hadden we een diner met uitzicht op het strand – het geluid van de golven op de achtergrond maakte de avond helemaal perfect. Wat een heerlijke dag! 🌅

Dag 3 – Dinsdag 8 oktober: Lecce & Kookworkshop

Vandaag bezochten we Lecce, ook wel bekend als het “Florence van het zuiden”. De stad heeft indrukwekkende barokke architectuur en zelfs een Romeins amfitheater. Het was geweldig om door de oude straatjes te dwalen en de prachtige gevels en kunstwerken te bewonderen. We genoten van een typische caffè leccese – een espresso met amandelmelk, amandelsiroop, en ijsblokjes – en de lokale lekkernij pasticciotto. De zoete geur van versgebakken gebakjes vulde de lucht, en het proeven van deze lekkernij was een absoluut hoogtepunt van de ochtend. 😋

In de avond was het tijd voor onze tweede kookworkshop! Deze keer gingen we aan de slag met het maken van een romige risotto met lokale paddenstoelen, waaronder vers eekhoorntjesbrood. Het was geweldig om met zulke verse ingrediënten te werken en de smaken van Puglia tot leven te brengen. Daarna maakten we bombette pugliesi (gevulde rolletjes vlees met pancetta, knoflook, peterselie en caciocavallo kaas) en als toetje een tiramisú met verse vijgen. Alles onder het genot van heerlijke lokale wijnen – een feest voor de smaakpapillen! De sfeer was ontspannen, de wijn vloeide rijkelijk, en we gingen allemaal redelijk vroeg naar bed omdat we op de laatste dag een lange reis voor de boeg hadden naar Bari en het vliegveld in Brindisi.
De recepten die we bereid hebben tijdens de kookworkshop
Risotto met Cardoncelli paddenstoelen
Bombette Pugliesi
Vijgen Tiramisù uit Puglia
Dag 4 – Woensdag 9 oktober: Bari & Polignano a Mare

Onze laatste dag begon vroeg, want er stond veel op het programma. We bezochten Bari, de hoofdstad van Puglia, waar we door de kleine straatjes dwaalden onder begeleiding van de zeer enthousiaste gids Valeria, die werkelijk de meest leuke en verscholen straatjes aan ons heeft laten zien. We zagen hoe de nonna’s hun verse pasta maakten – een geweldig gezicht! Hun vaardigheid en snelheid waren ronduit indrukwekkend, en het was inspirerend om deze traditionele ambachtelijke technieken in actie te zien. In Bari genoten we van een snelle lunch met een lokale specialiteit, de panzerotto – een gefrituurd deeg gevuld met lekkers zoals mozzarella en tomaat. We hebben Wieger en Anita uitgebreid uitgezwaaid na ons bezoek in Bari, omdat zij naar het vliegveld werden gebracht waar zij een huurauto hadden geregeld voor hun langere verblijf in de prachtige grot stad Matera. Remco heeft hen erheen gereden en is daarna direct doorgereden naar het vliegveld om zelf zijn huurauto weer in te leveren.
Daarna gingen we naar het pittoreske Polignano a Mare, beroemd om zijn ligging op de kliffen met een prachtig uitzicht op de zee. De stad met zijn witgekalkte huisjes en smalle steegjes was als een ansichtkaart tot leven gekomen.

Vervolgens was het tijd om richting de luchthaven te vertrekken. We namen afscheid van het sympathieke stel Mirjam en Marcel, die nog een paar dagen extra in Polignano a Mare bleven waar zij een knusse B&B hadden geregeld. De medereizigers hebben hen daar uitvoerig uitgezwaaid. De rest van ons vertrok richting de luchthaven in Brindisi waar onze reis nu echt zou eindigen. Na een snelle hap was het alweer tijd om naar de gate te gaan en in te stappen in ons vliegtuig naar huis. Evenals van onze andere medereizigers namen we afscheid bij aankomst in de luchthaven van Rotterdam en sloten dit avontuur af met een hart vol mooie herinneringen. Het was moeilijk om afscheid te nemen van deze prachtige regio en de geweldige mensen met wie we deze ervaring deelden.

Programma van de Culinaire Reis
Datum | Activiteit |
---|---|
5 oktober | Aankomst in Puglia, verblijf in Masseria Chicco Rizzo, diner door Chef Carlo |
6 oktober | Bezoek aan Alberobello, Ostuni, olijfolieproeverij bij Masseria Valente |
7 oktober | Kookworkshop (orecchiette, focaccia, sporcamuss), bezoek aan Gallipoli |
8 oktober | Bezoek aan Lecce, kookworkshop (risotto met cardoncelli, bombette, tiramisú) |
9 oktober | Bezoek aan Bari en Polignano a Mare, terugreis naar Olanda! |
Videoverslag van onze reis
Terugblik op een Geweldige Reis
Wat een heerlijke tijd hebben we gehad in Puglia! Deze reis zat vol verrassingen, fantastische gerechten, en mooie momenten met fijne en positief ingestelde mensen. Het was een avontuur vol passie voor koken en liefde voor Italië. We hebben niet alleen de smaak van Puglia ervaren, maar ook de warmte en gastvrijheid van de mensen, de rijke cultuur, en de schoonheid van het landschap. Grazie a tutti die erbij waren en deze ervaring onvergetelijk maakten! 🇮🇹❤️
Ben jij benieuwd naar onze volgende culinaire reis? Houd dan onze website in de gaten en wie weet staan we binnenkort samen in de keuken te genieten van een nieuw avontuur vol smaaksensaties, zonovergoten dagen en prachtige ontdekkingen! 🍽️✨