Vitello Tonnato Tuindiner Style Tuindiner

Vitello Tonnato

Vitello Tonnato is een klassiek Italiaans gerecht dat zijn oorsprong vindt in de regio Piemonte, in het noordwesten van Italië. Het is een perfecte combinatie van land en zee, waarbij dun gesneden kalfsvlees wordt bedekt met een romige tonijnsaus. De naam “Vitello Tonnato” betekent letterlijk “kalfsvlees met tonijn”.

Dit gerecht wordt traditioneel geserveerd als antipasto (voorgerecht) of als lichte hoofdmaaltijd, vooral in de zomermaanden. Het is een favoriet tijdens de feestdagen, met name rond Ferragosto (15 augustus), een belangrijke Italiaanse zomervakantie.

De unieke smaakcombinatie van het malse kalfsvlees met de romige, zoutige tonijnsaus maakt dit gerecht tot een ware delicatesse. Het wordt vaak koud of op kamertemperatuur geserveerd, wat het perfect maakt voor warme zomeravonden of als een verfrissend gerecht tijdens een TuinDiner.

De bereiding van Vitello Tonnato vereist enige voorbereiding, maar het resultaat is een indrukwekkend gerecht dat zeker indruk zal maken op je gasten. Het is een perfecte showcase van de Italiaanse keuken: eenvoudig, elegant en vol smaak.

Probeer ook onze Tonno Vitellato!

Vitello Tonnato Tuindiner Style Tuindiner

Vitello Tonnato – Traditioneel Piemontees Recept

Recept van: Remco Borsato
Ontdek de verfijnde smaken van Piemonte met ons authentieke Vitello Tonnato recept. Perfect als antipasto of lichte hoofdmaaltijd, dit gerecht combineert mals kalfsvlees met een romige tonijnsaus voor een onvergetelijke culinaire ervaring.
5 van 1 beoordeling
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Marinadetijd 3 uur
Totale tijd 4 uur 45 minuten
Gang antipasto
Keuken Italiaans
Porties 6 personen
Calories 420 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • grote pan
  • keukenmachine
  • Scherp mes
  • Grote schaal

Ingredients
  

Voor het kalfsvlees:

  • 800 gram kalfsfilet - bij voorkeur uit de lende
  • 1 middelgrote ui - in vieren gesneden
  • 1 wortel - in grote stukken gesneden
  • 1 stengel bleekselderij - in grote stukken gesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 zwarte peperkorrels
  • 1 teentje knoflook - geplet
  • 250 ml droge witte wijn
  • Zeezout - naar smaak

Voor de tonijnsaus:

  • 200 gram tonijn op olie - uitgelekt
  • 4 ansjovisfilets op olie
  • 2 eetlepels kappertjes - uitgelekt
  • 2 eigelen
  • 1 citroen - uitgeperst
  • 250 ml extra vergine olijfolie
  • Versgemalen zwarte peper - naar smaak
  • Zeezout - naar smaak

Voor de garnering:

  • 2 eetlepels kappertjes
  • verse peterselie - enkele blaadjes
  • citroen - in schijfjes

Instructions
 

Bereiding van het kalfsvlees:

  • Doe het kalfsvlees in een grote pan met de ui, wortel, bleekselderij, laurierblaadjes, peperkorrels en knoflook.
    800 gram kalfsfilet, 1 middelgrote ui, 1 wortel, 1 stengel bleekselderij, 2 laurierblaadjes, 5 zwarte peperkorrels, 1 teentje knoflook
  • Giet de witte wijn erbij en voeg zoveel water toe tot het vlees net onder staat.
    250 ml droge witte wijn
  • Breng aan de kook en laat op laag vuur ongeveer 60-75 minuten sudderen tot het vlees gaar is.
  • Haal het vlees uit de pan en laat het volledig afkoelen.

Bereiding van de tonijnsaus:

  • Doe de tonijn, ansjovisfilets en kappertjes in een keukenmachine en maal fijn.
    200 gram tonijn op olie, 4 ansjovisfilets op olie, 2 eetlepels kappertjes
  • Voeg de eigelen en het citroensap toe en meng goed.
    2 eigelen, 1 citroen
  • Giet de olijfolie er in een dun straaltje bij terwijl de machine draait, tot er een gladde, dikke saus ontstaat.
    250 ml extra vergine olijfolie
  • Breng op smaak met peper en zout.
    Versgemalen zwarte peper, Zeezout

Afwerking:

  • Snijd het afgekoelde kalfsvlees in zeer dunne plakjes.
  • Leg de plakjes vlees dakpansgewijs op een grote schaal.
  • Bedek het vlees royaal met de tonijnsaus.
  • Laat het gerecht minstens 3 uur (liefst een nacht) in de koelkast marineren.

Serveren:

  • Haal de schaal 30 minuten voor het serveren uit de koelkast.
  • Garneer met extra kappertjes, verse peterselie en schijfjes citroen.
    2 eetlepels kappertjes, verse peterselie, citroen
  • Serveer met knapperig ciabattabrood of focaccia.

Notes

Voor de beste smaak is het aan te raden om dit gerecht een dag van tevoren te bereiden. Dit geeft de smaken de kans om goed in te trekken.

Voedingswaarde

Calories: 420kcalCarbohydrates: 5gProtein: 35gFat: 30g
Geschatte prijs voor dit gerecht € 28
Trefwoord kalfsvlees, koud gerecht, tonijnsaus, vitello tonnato, zomergerecht
Heb je Vitello Tonnato – Traditioneel Piemontees Recept zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Je eigen recept posten op TuinDiner.nl?En maak kans op een plek voor 2 personen in 2023! Klik hier en stuur je recept op!!
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 367