Van Heiloo naar het hartje van Toscane met ons hemelse herfstgerecht: Romige canellini bonen met verse kruiden. Dit is niet zomaar een bonenschotel – het is een warme omhelzing op een bord!
Deze romige cannellini bonen met verse kruiden zijn een ware Toscaanse klassieker. In de heuvels van Toscane worden deze zachte, romige bonen al eeuwenlang gecombineerd met verse kruiden voor een gerecht dat zowel eenvoudig als verfijnd is. Het is comfort food op z’n Italiaans: voedzaam, vol smaak en oh zo troostrijk!
De magie van dit gerecht zit ‘m in de combinatie van de romige textuur van de bonen met de frisse kick van de kruiden. De spinazie geeft een prachtige groene kleur, terwijl de knoflook en tijm voor diepte zorgen. En laten we de knapperige amandelen en de zoet-pittige zongedroogde tomaten niet vergeten – ze maken elke hap een feestje!
Wijnsuggestie: Schenk hierbij een glas Vernaccia di San Gimignano. Deze frisse, droge witte wijn uit Toscane heeft subtiele amandeltonen die prachtig harmonieren met onze romige bonen. De levendige zuren in de wijn snijden perfect door de romigheid van het gerecht. Salute!
La Dolce Vita: Vrienden, dit is een gerecht om te delen! Zet een grote schaal dampende fagioli op tafel, deel wat knapperig ciabatta brood uit en laat iedereen zelf opscheppen. Steek wat kaarsen aan, nodig wat vrienden uit, open een fles wijn en geniet van deze heerlijke fagioli alsof je aan een tafeltje in Firenze zit. Want bij ons TuinDiner draait het niet alleen om het eten, maar ook om het samenzijn en het delen van la dolce vita!

Romige Cannellini Bonen met verse Kruiden
Benodigdheden in je keuken
- Grote koekenpan of sauteerpan
- Staafmixer
- Snijplank en mes
- Kleine koekenpan voor het roosteren van de amandelen
Ingrediënten
- 500 gram gekookte cannellini bonen - vers of uit blik, uitgelekt maar bewaar wat kookvocht
- 100 gram verse babyspinazie
- 1 teen knoflook - fijngehakt
- 1 theelepel verse tijm
- 3 laurierblaadjes
- 8-10 blaadjes verse basilicum - grof gescheurd
- 1 eetlepel amandelschaafsel
- 4 zongedroogde tomaten op olie - fijngesneden
- Extra vierge olijfolie
- Zout en versgemalen zwarte peper - naar smaak
- Pittige olie - optioneel, voor garnering
Instructies
- Verhit een scheut olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte knoflook toe en fruit deze zachtjes aan tot hij geurt.1 teen knoflook, Extra vierge olijfolie
- Voeg de laurierblaadjes, verse tijm en cannellini bonen toe, samen met een paar eetlepels van het bewaarde kookvocht. Laat dit geheel ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.500 gram gekookte cannellini bonen, 1 theelepel verse tijm, 3 laurierblaadjes
- Verwijder de laurierblaadjes. Voeg nu de spinazie en basilicum toe en laat nog 2-3 minuten meekoken tot de groenten net geslonken zijn.100 gram verse babyspinazie, 8-10 blaadjes verse basilicum
- Schep twee eetlepels van het bonen-spinaziemengsel in een hoge beker en pureer dit met een staafmixer.
- Giet het gepureerde mengsel terug in de pan en roer goed door. Dit zorgt voor een mooie, egaal groene kleur en een romige textuur.
- Rooster ondertussen het amandelschaafsel in een droge koekenpan tot het goudbruin is. Let op, dit gaat snel!1 eetlepel amandelschaafsel
- Proef en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.Zout en versgemalen zwarte peper
- Serveer de romige bonen warm of op kamertemperatuur. Garneer elke portie met wat geroosterde amandelen, stukjes zongedroogde tomaat en wat knapperige crostini.4 zongedroogde tomaten op olie
- Voor extra pit kun je elke portie afmaken met een draai pittige olie. Mamma mia, che buono!Pittige olie