De gegrilde za’atar aubergines waren dit jaar onderwerp van gesprek bij onze gasten. Sommigen prezen het de hemel in, anderen hadden er niets mee. De aubergine is vooral bij dames geliefd en bij heren vaak iets minder. Dit heeft mede te maken met de structuur van de aubergine. Toch hebben we graag dit experiment willen doen dit jaar met de weet dat we helaas niet iedereen tevreden konden stellen.
Onze inspiratie voor dit gerecht is ontstaan door de reis die we dit jaar hebben gemaakt naar Parijs. Ik had van te voren al restaurants uitgezocht die we MOESTEN bezoeken. Eèn daarvan was het beste fallafel restaurant ter wereld (zo staat het bekend). L’As du Fallafel is een koosjer Midden-Oosters restaurant gelegen op 34, Rue des Rosiers in de “Pletzl” Joodse wijk van Le Marais in Parijs, Frankrijk. Het restaurant wordt geprezen om zijn broodje falafel, geserveerd met aubergine en hummus. Ga er zeker heen als je naar Parijs gaat!
Gegrilde za’atar aubergine met majoraan-olijfolie emulsie en kerrie madras yoghurt
Recept van: Remco Borsato
Dit was dit jaar voor ons even uit onze comfort-zone treden door een Midden-Oosters gerecht te maken tijdens ons TuinDiner. We houden van de kick van za'atar met de romigheid van de gegrilde aubergine en de kerrie madras yoghurt.
2aubergine - (liefst middelgroot en zo vers mogelijk)
olijfolie - (wat nodig is om de bakplaat en aubergine in te smeren)
2eetlepelsza'atar - (de beste die je kunt vinden!)
4eetlepelsgranaatappel pitjes
1eetlepelkomijnzaad
1eetlepelkorianderzaad
Kerrie madras yoghurt dressing
8eetlepelsGriekse yoghurt
1eetlepelkerrie madras
1theelepelzwarte peper
Majoraan-olijfolie emulsie
1bosjemajoraan
200mlolijfolie - (eerste persing)
2tenenknoflook
Instructies
Kerrie madras yoghurt dressing
Meng de yoghurt met de kerrie madras en peper goed door met een garde. Doe het in een spuitflesje en plaats het in de koelkast voor later gebruik.
Olijfolie-za'atar emulsie
Doe de olijfolie in een bakje samen met de za'atar en een flinke snuf zout en meng heel goed door.
olijfolie
Majoraan-olijfolie emulsie
Haal de blaadjes los van de majoraan takjes en doe deze samen met olijfolie en knoflook in een blender. Laat minstens 10 minuten blenden op de hoogste stand.
Giet de majoraan olie door een fijne zeef en giet de gezeefde olie in een spuitflesje voor later gebruik.
Grillen van de aubergine
Verwarm de oven voor op 250 graden.
Leg het bakpapier op de bakplaat en vet goed in met de olijfolie-za'atar emulsie.
Snijd de aubergine in grove plakjes van circa 2/3 cm dik en leg deze op de bakplaat.
Smeer nu de aubergine plakjes in met behulp van een siliconen kwast(je) met de olijfolie-za'atar emulsie zodat ze aan beide kanten ingevet zijn.
Doe de bakplaat in de voorverwarmde oven (in het midden) en laat 35 minuten grillen.
Opmaak van het gerecht
Haal de bakplaat uit de oven en laat de aubergine afkoelen.
Vet het bord licht in met olijfolie en leg daar 4 aubergine plakjes op.
Strooi daar een snuf gekneusde komijnzaad en korianderzaad overheen en garneer met een dessertlepel granaatappelpitjes.
Besprenkel de aubergine plakjes licht met de majoraan-olijfolie emulsie.
Spuit nu nonchalant de kerrie madras yoghurtdressing over de aubergines heen en serveer direct!
Notities
Een van onze lievelingskruiden is za’atar, dus hier kort iets over dit geweldige mengsel!
Niet veel kruidenmengsels zijn veelzijdig genoeg om op lamsvlees te gebruiken en over popcorn te strooien, maar za’atar is de kruiden held die het allemaal kan.Als je za’atar nog niet kent maak dan wat ruimte vrij in je kruidenkast want dit kruidige mengsel verdient een plaatsje op de eerste rij. Deze mix van gedroogde kruiden en specerijen uit het Midden-Oosten is een glorieuze combinatie van aardse, nootachtige, pittige en kruidige smaken en het past op vrijwel alles.Hier is alles wat je moet weten over dit dynamische mengsel:
Wat is za’atar?
Hoewel veel mensen het woord za’atar nu associëren met de specerijenmix, is het het Arabische woord voor een wild, munt gerelateerd kruid dat een pijler is van de Levantijnse keuken en vergelijkbaar met oregano en majoraan.Omdat het kruid moeilijk te vinden is wordt za’atar meestal gemaakt van gedroogde tijm, oregano, sumak en sesamzaad. Maar de recepten variëren afhankelijk van de regio waar men vandaan kom en elk huishouden heeft zijn eigen speciale mengsel.Sommige za’atar recepten bevatten ook zout, majoraan, sumak bessen, gedroogde dille, gedroogde sinaasappelschil, karwij zaadjes of hysop.
Za’atar zelf thuis maken
Om je eigen za’atar mengsel te maken, meng je gedroogde tijm, oregano, sumak en licht geroosterde sesamzaadjes. Er is geen regel voor hoeveel je van elk van de ingrediënten moet toevoegen maar een goede leidraad is om alle ingrediënten in gelijke hoeveelheden te gebruiken. Voel je vrij om te experimenteren en te ontdekken welke verhouding voor jou het beste smaakt.Als je zout aan je mengsel toevoegt wees dan voorzichtig. Het is gemakkelijk om een gerecht te veel te kruiden als je gezouten kruidenmengsels gebruikt, dus je kunt beter apart zout toevoegen.Traditioneel wordt za’atar gemaakt door verse kruiden in de zon te drogen maar in de winkel gekochte gedroogde kruiden zijn ook geschikt. Als je gedroogde kruiden koopt, zoek dan wel naar kruiden met een heldere kleur want dat duidt op versheid en smaak. Hetzelfde geldt voor een kant-en-klaar za’atar mengsel, zoek er een uit die levendig is en niet saai en klonterig.
Koken met za’atar
Sommige kruidenmengsels zijn veelzijdig in hun gebruik maar de toepassingen voor za’atar zijn eindeloos. Vaak wordt za’atar gebakken in plat brood, gemengd met olijfolie of tahini om een dip te maken, in salades gedaan, op vlees gewreven, of over hummus gestrooid.Als je za’atar gebruikt in een koud gerecht of een bereiding waarin het niet wordt opgewarmd, laat het dan eerst kort opwarmen om al zijn smaak vrij te maken. Verhit hiervoor olie of boter in een koekenpan, haal het van het vuur en voeg dan de za’atar toe. Zo worden de specerijen en kruiden zachtjes gebakken, waardoor vet oplosbare bestanddelen vrijkomen en de smaak gelijkmatig wordt verdeeld.
Heb je Gegrilde za’atar aubergine met majoraan-olijfolie emulsie en kerrie madras yoghurt zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.
Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl