
De gegrilde za’atar aubergines waren dit jaar onderwerp van gesprek bij onze gasten. Sommigen prezen het de hemel in, anderen hadden er niets mee. De aubergine is vooral bij dames geliefd en bij heren vaak iets minder. Dit heeft mede te maken met de structuur van de aubergine. Toch hebben we graag dit experiment willen doen dit jaar met de weet dat we helaas niet iedereen tevreden konden stellen.
Onze inspiratie voor dit gerecht is ontstaan door de reis die we dit jaar hebben gemaakt naar Parijs. Ik had van te voren al restaurants uitgezocht die we MOESTEN bezoeken. Eèn daarvan was het beste fallafel restaurant ter wereld (zo staat het bekend). L’As du Fallafel is een koosjer Midden-Oosters restaurant gelegen op 34, Rue des Rosiers in de “Pletzl” Joodse wijk van Le Marais in Parijs, Frankrijk. Het restaurant wordt geprezen om zijn broodje falafel, geserveerd met aubergine en hummus. Ga er zeker heen als je naar Parijs gaat!

Gegrilde za’atar aubergine met majoraan-olijfolie emulsie en kerrie madras yoghurt
Benodigdheden in je keuken
- Oven
- bakplaat
- siliconen kwastje
- bakpapier
Ingrediënten
- 2 aubergine - (liefst middelgroot en zo vers mogelijk)
- olijfolie - (wat nodig is om de bakplaat en aubergine in te smeren)
- 2 eetlepels za'atar - (de beste die je kunt vinden!)
- 4 eetlepels granaatappel pitjes
- 1 eetlepel komijnzaad
- 1 eetlepel korianderzaad
Kerrie madras yoghurt dressing
- 8 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 eetlepel kerrie madras
- 1 theelepel zwarte peper
Majoraan-olijfolie emulsie
- 1 bosje majoraan
- 200 ml olijfolie - (eerste persing)
- 2 tenen knoflook
Instructies
Kerrie madras yoghurt dressing
- Meng de yoghurt met de kerrie madras en peper goed door met een garde. Doe het in een spuitflesje en plaats het in de koelkast voor later gebruik.
Olijfolie-za'atar emulsie
- Doe de olijfolie in een bakje samen met de za'atar en een flinke snuf zout en meng heel goed door.olijfolie
Majoraan-olijfolie emulsie
- Haal de blaadjes los van de majoraan takjes en doe deze samen met olijfolie en knoflook in een blender. Laat minstens 10 minuten blenden op de hoogste stand.
- Giet de majoraan olie door een fijne zeef en giet de gezeefde olie in een spuitflesje voor later gebruik.
Grillen van de aubergine
- Verwarm de oven voor op 250 graden.
- Leg het bakpapier op de bakplaat en vet goed in met de olijfolie-za'atar emulsie.
- Snijd de aubergine in grove plakjes van circa 2/3 cm dik en leg deze op de bakplaat.
- Smeer nu de aubergine plakjes in met behulp van een siliconen kwast(je) met de olijfolie-za'atar emulsie zodat ze aan beide kanten ingevet zijn.
- Doe de bakplaat in de voorverwarmde oven (in het midden) en laat 35 minuten grillen.
Opmaak van het gerecht
- Haal de bakplaat uit de oven en laat de aubergine afkoelen.
- Vet het bord licht in met olijfolie en leg daar 4 aubergine plakjes op.
- Strooi daar een snuf gekneusde komijnzaad en korianderzaad overheen en garneer met een dessertlepel granaatappelpitjes.
- Besprenkel de aubergine plakjes licht met de majoraan-olijfolie emulsie.
- Spuit nu nonchalant de kerrie madras yoghurtdressing over de aubergines heen en serveer direct!