spaghetti-met-vongole-2

Spaghetti met vongole

Spaghetti met vongole is een van de beroemdste en meest gewaardeerde gerechten van de Napolitaanse culinaire traditie, waar het beter bekend is als "vermicelli con le vongole". Hoewel spaghetti met vongole tegenwoordig in alle uithoeken van de wereld wordt bereid, is het voor iedereen die Napels bezoekt onmogelijk om dit heerlijke gerecht niet te proberen, zeker de moeite waard als je de kust van Amalfi bezoekt!
spaghetti-met-vongole-2

Spaghetti met vongole

Recept van: Remco Borsato
Spaghetti met vongole is een van de meest typische gerechten uit de mediterrane keuken. Verse ingrediënten, de geur van de zee: dit is een visrecept waar iedereen zich in kan vinden.
Het recept bestaat uit een paar eenvoudige ingrediënten: vongole veraci, olijfolie, knoflook, chilipeper, peterselie en natuurlijk lange pasta, die naast spaghetti ook linguine of vermicelli kunnen zijn. De oorsprong van pasta met vongole ligt in de Napolitaanse keuken, waar het gewoonlijk pasta alle vongole wordt genoemd.
5 van 1 beoordeling
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang eerste gerecht, pastagerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
calorieën 369 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • kookpan
  • vergiet
  • Saus pan

Ingrediënten
  

  • 320 gram spaghetti
  • 1 kg Vongole veraci - (vers)
  • 50 ml olijfolie - (eerste persining)
  • 30 gram versgehakte bladpeterselie
  • 1 teen knoflook
  • 1 verse pikante chilipeper
  • zout en peper naar smaak

Instructies
 

Instructies voor het schoonmaken van de vongole

  • Begin de bereiding van spaghetti met vongole met het rigoureus schoonmaken daarvan.
    1 kg Vongole veraci
  • Spoel ze zeer goed af onder stromend water, gooi eventuele gebroken exemplaren weg en als u zeker wilt zijn dat er geen zanderige exemplaren zijn. Tik ze één voor één op een snijplank met de gesneden kant naar beneden. Als u donker zand uit een mossel ziet komen, gooi ze dan weg. Doe nu alle geselecteerde mosselen in een vergiet en doe het vergiet vervolgens in een grote kom; vul deze met koud water en voeg een kleine hand grof zout toe. Meng ze een beetje en laat ze uitlekken: als er zand in zit, zal het op de bodem van de kom vallen. Spoel ze voor gebruik zeer goed af met koud stromend water.

Instructies voor de saus en de pasta

  • Giet de olijfolie in een grote koekenpan en voeg de knoflook toe – u beslist of u deze plet of in zijn geheel erin doet en er later uithaalt. Voeg de gehakte chili peper en de helft van de gehakte peterselie toe.
    50 ml olijfolie, 1 teen knoflook, 1 verse pikante chilipeper, 30 gram versgehakte bladpeterselie
  • Voeg na een minuut de vongole toe, dek af met het deksel en laat ze op een matig vuur opengaan. Zodra de mosselen opengaan (dit duurt een paar minuten), zet u het vuur uit.
    1 kg Vongole veraci
  • Doe ze over in een vergiet en vang het kookvocht op in een kom. Pel 2/3 van de mosselen, doe de weekdieren zonder schelp in een bakje en zet apart. Zet de overgebleven mosselen in hun schelp apart voor de laatste decoratie.
    U kunt nu op twee manieren te werk gaan:
    1) Kook de spaghetti in ruim gezouten water, giet halverwege af, voeg de spaghetti toe aan de pan met de vongole en kook verder met het vocht van de mosselen.
    2) Doe de ongekookte spaghetti in een pan die groot genoeg is om ze goed te kunnen uitspreiden en begin ze direct te koken met het vocht van de vongole, ga te werk zoals bij een risotto: voeg beetje bij beetje vocht toe tot de spaghetti gaar is.
    Kies jij maar. Het vocht van de mosselen moet in beide gevallen koken en de pasta zal koken door het vocht op te nemen in plaats van het water. Bovendien zal de spaghetti al zijn zetmeel in de pan vrijgeven zonder het in het kookwater te verspreiden, wat een veel romigere saus oplevert.
    Als het vocht van de mosselen niet genoeg is om de spaghetti te koken, voeg dan wat kokend water toe. Als u die hebt, is een goede visbouillon in deze gevallen perfect, zolang hij maar niet te geconcentreerd en sterk van smaak is.
    320 gram spaghetti
  • Wanneer de pasta gaar is, zet dan het vuur uit, giet de pasta af. Giet het kookvocht van de vongole in een koekenpan met antiaanbaklaag. Voeg de rest van de gehakte peterselie toe, versgemalen peper en een scheutje extra vierge olijfolie. Meng de ingrediënten met de gepelde vongole en serveer uw heerlijke spaghetti met deze goddelijke weekdiertjes!
    zout en peper naar smaak

Notities

De oorsprong van spaghetti met vongole

Spaghetti met vongole is een typisch Napolitaans gerecht, een hoofdbestanddeel van het feestseizoen, vooral op kerstavond. U moet weten dat er verschillende varianten zijn: in Napels bijvoorbeeld kan hij rood (met tomaat) of wit worden bereid. Een van de meest populaire pasta vormen is spaghetti, maar ook linguine is erg populair: lange pasta is perfect om van dit smakelijke voorgerecht te genieten!

Voedingswaarde

Serving: 80gramCalories: 369kcalCarbohydrates: 39gProtein: 18gFat: 16g
Geschatte prijs voor dit gerecht € 16
Trefwoord spaghetti, visgerecht, vongole
Heb je Spaghetti met vongole zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Je eigen recept posten op TuinDiner.nl?En maak kans op een plek voor 2 personen in 2023! Klik hier en stuur je recept op!!
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 259