
Focaccia met rozemarijn
Rozemarijn focaccia is een focaccia met een eenvoudig deeg, op basis van extra olijfolie van eerste persing, op smaak gebracht met rozemarijn blaadjes en grof zout. In Bologna wordt het meestal crescenta genoemd.
Rozemarijn focaccia kan worden geserveerd in blokjes in plaats van brood, of het kan in grotere stukken worden gesneden en naar wens worden belegt, zoals een sandwich. Een ideale vulling voor deze focaccia is salami of ham, mayonaise en slablaadjes, of geroosterde kalkoen, mayonaise en artisjokken.

Pasta alla gricia
Pasta alla gricia (pasta met guanciale) is een van de beroemdste gerechten uit de keuken van Lazio, en wordt beschouwd als de voorvader van de pasta amatriciana. Net als het recept voor de amatriciana bevat het in feite guanciale en Pecorino Romano kaas. Het belangrijkste verschil ligt in de tomatensaus, die in de pasta alla gricia ontbreekt omdat de oorsprong ervan zelfs dateert van vóór de invoer van tomaten in Europa. Er wordt gezegd dat de pasta alla gricia is uitgevonden door de herders van Lazio, die met de weinige ingrediënten die ze tot hun beschikking hadden, dit eenvoudige maar even smakelijke en substantiële gerecht klaarmaakten. U kunt kiezen voor een lange soort pasta zoals bucatini en spaghetti, of een korte zoals rigatoni!

Minestronesoep uit Genua
Dit traditionele gerecht uit de regio Ligurië is hartig en vullend. Dit elementaire gerecht, waarin seizoensgroenten en Pesto Genovese zijn gecombineerd, is de typisch essentiële maaltijd van de "cucina povera".

Robbie Stoker’s saltimbocca
Het eerste recept wat is ingezonden door onze TuinDiner gasten/fans is die van Robbie Stoker die zijn befaamde "Robbie's Saltimbocca" met ons heeft gedeeld. Salta, Salta!

Pasta met pompoen en saucijs
Zoals jullie wellicht weten ben ik een grote fan van alle soorten pompoen, dus ik kook graag met pompoen en probeer steeds nieuwe pompoengerechten uit. Dit pasta gerecht met pompoen en saucijs is wedermaal een waanzinnig pastagerecht voor de herfst/winter!

Pasta met aardappel en Nduja pesto
Nduja is een van de meest gebruikte ingrediënten in de Calabrese keuken. Het is een pittig, rokerig, rood gerookt varkensvlees pasta dat op verschillende manieren kan worden gebruikt: op pizza, in pastasauzen en op vlees. Nduja wordt meestal gemaakt met gerookt varkensschouder- of schoudervlees, maar ik ga je laten zien hoe je het kunt gebruiken om een fantastische pastasaus te maken met romige nduja aardappel, basilicum en zongedroogde tomaat.

Risotto met groene asperges
Risotto is een volledig Italiaans gerecht, waarbij de rijst wordt gekookt door er beetje bij beetje hete bouillon aan toe te voegen. Voor de beste risotto met groene asperges gebruikt u zelfgemaakte groentebouillon, die fijner van smaak is dan vleesbouillon.

Pasta met pompoen carbonara
Pasta met pompoen carbonara is een ongewone maar smakelijke vegetarische carbonara. In deze bereiding vindt u de mogelijkheid om (optioneel) guanciale (wangspek) om de pasta op extra op smaak te brengen in combinatie met wat geurige salieblaadjes, terwijl de rest hetzelfde is: pecorino kaas, eieren, zout en peper.
Voor de pasta heb ik gekozen voor spaghetti, maar als je wilt kun je ook kiezen voor penne of maccheroni met pompoen, het is een kwestie van smaak!

Pasta met broccoli
Onze zoektocht naar de lekkerste en favoriete recepten uit onze familie heeft ons ertoe gebracht het gerecht "pasta met broccoli" met jullie te delen.
Dit pastagerecht maakte de moeder van Remco (ode aan Mieke Hoebee) bijna wekelijks en verraste haar gasten keer op keer met dit gezonde recept! In dit gerecht worden de broccoli roosjes en kleine aardappelblokjes samen met de pasta meegekookt.

Pastina van Nonna Nedda
Pasta is een belangrijk onderdeel van het Italiaanse dieet en de smaken kunnen sterk variëren afhankelijk van waar je bent. De Pastina is een typische pasta soep uit Noord Italie. Daarom hebben we het populairste pastina recept (die van mijn oma Nedda), gekozen dat perfect is voor de komende winter.

Pasta Pesto
Pesto alla Genovese is een populaire Italiaanse saus gemaakt van verse basilicum, zout, peper, pijnboompitten, knoflook en extra vierge olijfolie.

Pasta met tonijn
Het recept van pasta met tonijn is ontstaan toen de gebroeders Franco & Roberto Borsato begin jaren 60 vanuit Italië naar Nederland emigreerden. Deze versie is een ode aan Franco en Roberto die inmiddels helaas niet meer onder ons zijn...

Tiramisu met amaretto koekjes
Deze romige tiramisu met amaretto koekjes is ondertussen een klassieker geworden om te serveren tijdens de koude winterdagen.

Panna Cotta met pistache en hazelnoot
De Panna Cotta met pistache & hazelnoot is een heerlijk romig & crunchy alternatief voor de traditionele panna cotta tijdens de wintermaanden!

Gemengde salade met feta, granaatappel, asperges & noten
De gemengde salade met feta, granaatappel, asperges & noten is een fantastische salade die uitstekend past bij ieder hoofdgerecht.

Pasta Puttanesca
Pasta Puttanesca is niet voor niets de meest gegeten pasta saus van de wereld. Door de sterke & harmonieuze smaak is dit tevens de favoriete pasta saus van Remco!

Tagliatelle Bolognese
Het recept voor Italiaanse Bolognese saus naar het originele recept zoals dat in Bologna geregistreerd staat wil ik jullie niet onthouden. Volgens de Italiaanse traditie hoort de smaak van een goede Bolognese saus van de ingrediënten zelf te komen. Daarom is het belangrijkste ingrediënt voor dit recept: Tijd.

Risotto met paddenstoelen en eekhoorntjesbrood
Deze Risotto met paddenstoelen en eekhoorntjesbrood is op z'n best tijdens de natte herfstmaanden september en oktober. Italianen trekken er dan massaal op uit om deze lekkernij in het bos te zoeken. Maar als je ook de rest van het jaar van dit lekkere paddenstoeltje wilt genieten, is de gedroogde versie een prima alternatief. Zoals in deze ‘Risotto met paddenstoelen en eekhoorntjesbrood’.

Pasta met San Marzano tomaat en wodka
Penne alla vodka is een klassieker uit de jaren 80. Het was toen populair, toch kwam het daarna in de vergetelheid. Penne alla wodka vind je in de VS, en zeker in New York bijna op elk menu, terwijl je in Italië al heel goed moet zoeken om het nog ergens te vinden. Uiteraard hebben wij onze eigen twist aan dit recept aangegeven zodat het nog net iets verfijnder smaakt!

Romige doperwtensoep met munt en yoghurt
Deze romige doperwtensoep met munt en yoghurt worden in balans gebracht met de pittige krokante broodkruim van rozen harissa van Belazu.